Tarih: 11.09.2024 15:39

Adrasan’da gemi atık suları denize karışmıyor

Facebook Twitter Linked-in

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin atık alım gemisi Adrasan sularında

Antalya Büyükşehir Belediyesi deniz ve kıyıların korunması için etkin mücadelesini sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi’nin, Adrasan’da gemi atıklarının denizi kirletmemesi için 2022 yılında hizmete aldığı atık alım gemisi faaliyetlerini sürdürüyor. Geçmişte 40 m³ olan atık alım gemisinin tank kapasitesi beş kat arttırılarak 200 m³’e çıkarıldı. Ayrıca gemiye ilave edilen vakumlu atıksu alım pompaları ile aynı anda iki teknenin atık suları kısa sürede alınabiliyor. Bölgedeki 150 teknenin atığı, kıyıdaki gemi atık alım tesisine, oradan da vidanjörlerle Kumluca Atık Su Arıtma tesisine aksatılmadan transfer ediliyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, denizleri temiz tutmak ve korumak için çalışmalarına devam ediyor. Dünyaca ünlü Adrasan sahilinde yoğunlaşan tekne turizminin artmasıyla teknelerin atık sularının deniz suyuna karışmaması için 2022 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulan atık alım gemisi hizmeti bu yıl da devam ediyor. Çalışma kapsamında gemi atık suları deniz suyuna karışmadan teknelerden alınarak sahilde bulunan depoya oradan da Büyükşehir Belediyesinin vidanjörleri aracılığıyla Kumluca Atık Su Arıtma Tesisine taşınıyor.

DENİZLERİN TEMİZLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy Adrasan'ın turizm ve sahip olduğu ekolojik değerleri açısından özel bir bölge olduğunu belirterek gemi atıklarının kontrolüne yönelik olarak bölgede yürütülen çalışmaları anlattı. Atasoy "Adrasan; doğası, denizi ve eko turizmi açısından sadece Antalya'nın değil, dünyanın da bilinen bir bölgesi. Burası sahili, tarihi, alternatif konaklama olanaklarının yanı sıra tur teknelerinin her gün binlerce turisti kıyılarda gezdirdiği önemli bir destinasyon. Bölgedeki tekne sayıları ve kapasiteleri her geçen yıl artıyor. Kirlilik riskine karşı Muhittin Böcek Başkanımızın da deniz temizliğine verdiği hassasiyet ile üç yıl önce ilk defa Antalya'da atık alım gemisini Adrasan’da hizmete sunduk. Tekne kooperatifleri ile iş birliği yaparak bu teknelerin atık sularının yönetimi için bu yıl da atık alım gemisini bölgeye getirdik” dedi.

GEMİNİN KAPASİTESİ 5 KAT ARTTIRILDI

Atasoy, geçmişte 40 m³ olan atık alım gemisinin tank kapasitesini beş kat artırarak 200 m³ kapasiteye çıkartıldığını söyledi. Kapasitesi arttırılan atık alım gemisinin aynı anda iki farklı gemiden atık su alabilme özelliğine sahip olduğunu belirten Atasoy, “Bu yıl ilk defa vakumlu atık su alma pompası yerleştirdiğimiz gemi atık suları hızlı bir şekilde depolayabiliyor. Atık sular Adrasan sahilindeki gemi atık alım deposuna, buradan da vidanjörlerle Kumluca’daki Atık Su Arıtma Tesisi'ne taşınıyor” diye konuştu.

TAM DONANIMLI ATIK ALIM GEMİSİ

Bölgenin imar sorunları nedeniyle kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisi yapılamadığı için bu çalışmaları yürütmek zorunda olduklarını söyleyen Atasoy, Adrasan sularına tam donanımlı bir atık alım gemisini konuşlandırarak bu soruna bu koşullarda en etkili çözümü sunduklarını ifade etti. Çalışmaların aksatılmadan sürdürüldüğünü belirten Atasoy, konuyla ilgili sorunun çözümünde destek olan işbirliği ile çalıştığımız Antalya Valiliği başta olmak üzere, Kumluca Kaymakamlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve tekne kooperatiflerine teşekkür etti.

SAHİLLERİMİZİ TEMİZ TUTALIM

Vatandaşlara da çağrıda bulunan Atasoy, "Lütfen sahillerimizi ve denizimizi temiz tutalım. Tüm deniz araçlarımıza da her zaman söylediğimiz gibi: deniz bizim soframız, atık sularınızın, sintine atıklarınızın denizi kirletmemesi için tüm tedbirleri alalım, ekmek yediğimiz soframızı pisletmeyelim. Adrasan'ın doğal güzelliklerini el birliğiyle korumak mecburiyetindeyiz. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak geleceğe ve yarınlara daha temiz bir Adrasan bırakmak için elimizden gelen bütün hassasiyeti göstermeye devam ediyoruz" dedi.

ADRASANLI TEKNECİLERDEN TEŞEKKÜR

Adrasan Tekneciler Kooperatif Başkanı Deniz Şeşen de Adrasan’da tekneciler olarak yılda yaklaşık 1 milyon yerli ve yabancı turist ağırladıklarını belirtti. Şeşen, “Bölgenin güzelliklerini turistlerin görmesini sağlamak sadece teknecilerin sorumluluğunda olabilecek bir iş değil. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları olmasa bu sektörün sürekliliğini sağlayamayız. Bu işi yaparken atık sularımızı vermemiz gereken bir tesisimiz maalesef yok. Büyükşehir Belediyesi sayesinde buraya bir atık su alım gemisi getirdik. Atık su alım gemisi hizmete girmeden önce de karadan vidanjörler yardımıyla bizim bütün atıklarımızı aldılar. Adrasan’daki tekneciler olarak Büyükşehir Belediyemize ve Muhittin Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Şu anda Adrasan’da 1 litre bile atık su denize karışmıyor ve atık su alım gemimize teslim ediliyor” diye konuştu.


Antalya,Antalya Belediyesi
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —